Blue Steel - A kék húr nyomában
Amikor először találkoztam a Blue Steel húrral, a nevéből ítélve az első gondolatom az volt, hogy nyilván ez is egy színes bevonatos húr, mint a DR NEON húrjai. Aztán hamarosan lehullt a lepel, és kibontakozott a története, kiderült, hogy tévúton járok.
Dean Markley-ék a kékkel egészen mást akarnak mondani nekünk. Méghozzá azt, hogy a Blue Steel húrok megjárták a hidegebbnél is hidegebbet. Egészen konkrétan az történt, hogy készítésük során szép lassan -180 C°-ra hűtötték őket, majd ugyanilyen lassan visszamelegítették szobahőmérsékletre.
Hogy honnan jött ez a - lássuk be elsőre kicsit parasztvakításnak tűnő - ötlet?
Josh Vittek, a Dean Markley PR-osa a következőt mesélte erről:
Az ötlet egy technikai magazin, a Popular Mechanics olvasása közben pattant ki. Volt ugyanis az újságban egy cikk, melyben azt ecsetelték, hogy hogyan használják szerszámgyártó cégek a kriogenikus temperálást a fémalkatrészek, fúrók, vésők éleinek tartósítására, erősítésére. Az eljárás ugyanis nagy mértékben megnöveli az élek élettartamát, erősebbé, keményebbé teszi azokat. A cikk mellékszálként megemlített egy hegedűművészt, aki szintén kipróbálta az eljárást a húrjaival. Ekkor gondoltuk mi is, hogy adunk egy esélyt a technológiának. Azóta rengeteg energiát fordítottunk a módszer fejlesztésére, és a dolog bevált. A húrok valóban tartósabbak maradnak a kezelésnek kösöznhetően. Jelenleg a Blue Steel húrjaink világhírűek, termékpalettánk legkedveltebb darabjai, és számos híres zenész kedvenc húrjaivá váltak.
De mi is ez eljárás pontosan, és miért jó?
A húrokat a gyártásuk során szobahőmérsékletről folyékony nitrogén segítségével rendkívüli hidegre hűtik. Körlbelül 15 órán át ilyen hidegben temperálódnak, majd hagyják, hogy lassan felengedjenek, kb. újabb 15 órán át.
A különleges technológiailag az alábbi hatásai lesznek a húrokra:
- Zárttá teszi és finomítja a fém szemcseszerkezetét
- Csökkenti a gyártási eljárásból visszamaradó feszültséget, kopást és felületi egyenetlenséget
- Csökkenti a visszamaradó ausztenit (gamma-állapotú, lapközepes köbös szerkezetű vas) tartalmat
- Megnöveli a mérettartósságot
- Megnöveli a húr strapabírását
A kriogenikus húrok főleg a basszusgitárosok között népszerűek, mivel a slappelés után is megőrzik a fényes, csengő hangzásukat. Kristálytiszta, harapós karakterük maradt, stabilabban tartják a hangolást hosszú időn át is és általában véve az élettartamuk is hosszabb.
Az ilyen eljárással készült elektromos húrok mindezek mellett minden egyéb húrnál kevésbé hangolódnak el, hosszan és tökéletesen tartják a hangolást! Ez kifejezetten előnyös a sokat hajlító vagy intenzív tremolózással játszó gitárosok sázmára, akiknek hagyományos húrokat használva gyakrabban kell húrt cseréljenek és jobban oda kell figyelniük a stabil hangolásra.
Ez a hivatalos, PR-os magyarázat. Szép és jó, sőt még hihető is, de hiába mindenféle fizikai és objektív mutató, a tapasztalatunk az, hogy itt is, mint minden egyébnél, a gitárosok egyénileg, a saját benyomásaik, hitük és elképzelésük szerint hisznek vagy nem hisznek. Mindenféle tudományos szócsavarásnál sokkal többet nyom a latba egy-egy saját benyomás, a húrral való első találkozás minősége, vagy éppen az a tény, hogy melyik sztár éppen milyen húrt használ.
Az viszont tény, hogy az eladások, és a húr hírneve sokat elárul, és alátámasztja a technológia által ígért minőséget.
A RockYourself Webshop üzemeltetése során rengeteg olyan kéréssel keresnek meg minket, hogy javasoljunk húrokat, vagy megkérdezik, hogy melyik jobb, A vagy B?
Őszintén? Nem tudjuk! Ilyenkor mindig azt válaszoljuk, hogy a legjobb megoldás, ha mindenki kipróbál minél többet, és maga dönt. Nincsen ugyanis objektív igazság, ez egy nagyon szubjektív kérdés. Ami Ferinek tökéletes, az Józsinal kikezdi a bundjait. Ami Bélának tartós, az Aladárnál pikk-pakk elszakad. Ez egy ilyen dolog! Sok múlik a gitáros kezén, gitárján és fülén ...
Mindenesetre mi biztosan tennénk egy próbát a kék húrral is! Ki , hátha ő a nagy Ő...
A Dean Markley termékeket - nem csak Blue Steelt- itt találjátok webshopunkban!
E-mail:*
Hozzászólás tárgya:*
Hozzászólás